wat vermelden op cv

wat vermelden op cv

Inhoudsopgave artikel

Ben je bezig met het opstellen van je cv en weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, we zijn hier om je te helpen! In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over wat je moet vermelden op je cv, samen met handige tips en trucs om een effectief curriculum vitae te maken.

Een goed cv is essentieel om een goede eerste indruk te maken op potentiële werkgevers en jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Het is je visitekaartje, je kans om te laten zien wat je te bieden hebt en waarom je de juiste kandidaat bent voor de baan.

Om je op weg te helpen, bieden we niet alleen begeleiding bij het maken van je cv, maar ook een voorbeeld van een cv dat je kunt gebruiken als inspiratie. We gaan dieper in op de verschillende secties van een cv, zoals persoonlijke gegevens, profielschets, werkervaring, opleiding, vaardigheden, talen, referenties en extra secties.

Elke sectie is belangrijk en kan bijdragen aan het versterken van jouw cv. We geven je waardevolle tips over hoe je elke sectie kunt invullen en welke informatie je moet vermelden. Of je nu nieuw bent op de arbeidsmarkt, van loopbaan wilt veranderen of je cv gewoon wilt verbeteren, dit artikel is voor jou.

Maak je geen zorgen als je geen idee hebt waar je moet beginnen of als je moeite hebt om je cv te structureren. Met onze stapsgewijze begeleiding en handige tips ben je binnen de kortste keren in staat om een professioneel curriculum vitae op te stellen dat opvalt en indruk maakt.

Lees verder om meer te weten te komen over de juiste opmaak en layout van je cv, het belang van een sterke profielschets en hoe je je werkervaring, opleiding, vaardigheden, talen, referenties en extra secties kunt benadrukken.

Of je nu net begint met solliciteren of al ervaring hebt, het is altijd nuttig om je cv regelmatig bij te werken en aan te passen aan de eisen en verwachtingen van werkgevers. Met de informatie en tips die je hier vindt, ben je goed gepositioneerd om een cv te maken dat opvalt en jouw carrière naar nieuwe hoogten brengt.

Persoonlijke gegevens.

Op je cv is het belangrijk om de juiste persoonlijke gegevens op te nemen. Deze informatie geeft potentiële werkgevers de mogelijkheid om contact met je op te nemen en je te bereiken voor sollicitatiegesprekken. Zorg ervoor dat je de volgende persoonlijke gegevens vermeldt:

 • Naam: Plaats je volledige naam zonder afkortingen.
 • Adres: Vermeld je volledige adres zodat werkgevers weten waar je woont.
 • Telefoonnummer: Geef een actueel telefoonnummer waarop je bereikbaar bent.
 • E-mailadres: Vermeld een professioneel e-mailadres dat je regelmatig controleert.

Hier is een voorbeeld van hoe je deze gegevens kunt presenteren op je cv:

Naam: Jan Jansen

Adres: Voorbeeldstraat 123, 1234 AB Voorbeeldstad

Telefoonnummer: 06-12345678

E-mailadres: janjansen@example.com

Het is ook belangrijk om deze informatie op een professionele manier te presenteren. Zorg ervoor dat de tekst duidelijk leesbaar is en gebruik een professioneel lettertype en een geschikt formaat.

Een voorbeeld van hoe je deze informatie gestructureerd kunt weergeven:

Met deze persoonlijke gegevens op je cv geef je werkgevers de benodigde contactinformatie om je uit te nodigen voor sollicitatiegesprekken, waardoor je kansen op het vinden van je droombaan worden vergroot.

Profielschets.

Een profielschets, ook wel bekend als een persoonlijk profiel, samenvatting, doelstelling of carrièredoel, is een kort overzicht van wie jij bent als professional en wat je te bieden hebt. Het is een belangrijk onderdeel van je cv, omdat het werkgevers een eerste indruk geeft van jouw vaardigheden, ervaring en ambities.

Met een goed geschreven profielschets kun je de aandacht trekken van potentiële werkgevers en laten zien waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Het is een kans om jezelf te presenteren en te laten zien welke toegevoegde waarde jij kunt bieden.

“Een sterke profielschets is als een elevator pitch – het moet in een paar zinnen jouw unieke kwaliteiten en carrièredoelen overbrengen.”

Om een effectieve profielschets te schrijven, is het belangrijk om je te richten op je belangrijkste vaardigheden, ervaringen en prestaties die relevant zijn voor de functie. Houd het beknopt en gebruik krachtige woorden om jezelf te beschrijven. Vergeet niet om de doelstellingen te benadrukken die je wilt bereiken in je carrière.

De profielschets moet de aandacht van de werkgever trekken en hen nieuwsgierig maken naar de rest van je cv. Zorg ervoor dat het een duidelijk beeld geeft van wie jij bent als professional en wat je te bieden hebt. Het moet een beknopte samenvatting zijn die je onderscheidt van andere sollicitanten.

Werkervaring.

Je werkervaring is een van de belangrijkste onderdelen van je cv. Het geeft potentiële werkgevers inzicht in je arbeidsverleden, de functies die je hebt vervuld, je werkgevers, taken, verantwoordelijkheden en prestaties. Het is essentieel om deze informatie op een overzichtelijke en relevante manier te presenteren om een goede indruk te maken.

Wanneer je je werkervaring vermeldt op je cv, begin je met het vermelden van je meest recente functie bovenaan. Vermeld de functietitel, de naam van de werkgever, de periode waarin je in dienst was en een beknopte beschrijving van je taken en verantwoordelijkheden. Gebruik bulletpoints om de informatie gestructureerd weer te geven en maak gebruik van actieve werkwoorden om je prestaties te benadrukken.

Denk bij het beschrijven van je taken en verantwoordelijkheden aan specifieke resultaten die je hebt behaald. Heb je projecten succesvol afgerond, targets overtroffen of efficiency verbeterd? Vermeld deze prestaties om je toegevoegde waarde te onderstrepen.

Voorbeeld:

Functie: Marketing Manager

Werkgever: XYZ Company

Periode: 2018 – heden

Taken en verantwoordelijkheden:

 • Ontwikkelen en implementeren van strategische marketingplannen.
 • Leiden van een team van marketingprofessionals en coördineren van campagnes.
 • Vergroten van de naamsbekendheid en marktaandeel van het bedrijf.
 • Opzetten en beheren van digitale marketingcampagnes.
 • Analyseren van marktgegevens en concurrentieonderzoek.

Prestaties:

 • Verhoogde omzet met 25% door succesvolle lancering van nieuwe productlijn.
 • Verbeterde klanttevredenheid met 15% door implementatie van customer feedback programma.

Door je werkervaring op deze manier te presenteren, geef je potentiële werkgevers een duidelijk beeld van wat je hebt bereikt en welke waarde je kunt toevoegen aan hun organisatie.

Verdergaand in onze reis door het cv, gaan we nu naar de volgende sectie: Opleiding.

Opleiding.

Om je onderwijsachtergrond effectief te presenteren op je cv is het belangrijk om de juiste informatie te vermelden over je opleiding, studie, diploma’s, certificaten en onderwijsinstellingen.

Begin met het vermelden van je hoogst behaalde diploma of graad, zoals een bachelor- of masterdiploma. Vermeld ook de naam van de onderwijsinstelling waar je deze diploma’s hebt behaald, gevolgd door de start- en einddatum van je studie.

Daarnaast is het verstandig om relevante vakken en specialisaties te benoemen die je tijdens je opleiding hebt gevolgd. Dit kan potentiële werkgevers helpen om een beter beeld te krijgen van jouw kennis en vaardigheden.

Als je certificaten of andere aanvullende educatieve programma’s hebt afgerond, vermeld deze dan ook op je cv. Geef duidelijk aan welke certificaten je hebt behaald en bij welke opleidingsinstituten.

Denk ook aan het vermelden van eventuele relevante cursussen of workshops die je hebt gevolgd, met name als deze betrekking hebben op de functie waar je naar solliciteert. Dit laat zien dat je bereid bent om je kennis continu bij te schaven en jezelf verder te ontwikkelen.

Neem ten slotte, indien relevant, eventuele academische prestaties op, zoals onderzoek dat je hebt gedaan of publicaties die je hebt geschreven. Dit kan je cv verder versterken en aantonen dat je een gedreven en ambitieuze individu bent.

Onthoud dat de opleidingssectie van je cv een belangrijk onderdeel is dat potentiële werkgevers helpt om een beeld te vormen van jouw educatieve achtergrond en kwalificaties. Zorg er daarom voor dat je deze informatie duidelijk en overzichtelijk presenteert.

“Mijn opleiding heeft me de kennis en vaardigheden gegeven die nodig zijn om succesvol te zijn in mijn vakgebied. Ik heb de mogelijkheid gehad om me te specialiseren en heb waardevolle ervaring opgedaan tijdens mijn studie.” – Sarah Jansen

Vaardigheden.

Op je cv is het belangrijk om je vaardigheden te vermelden. Dit geeft potentiële werkgevers inzicht in de waardevolle competenties die je bezit. Er zijn twee soorten vaardigheden die je kunt benadrukken: technische vaardigheden en soft skills.

Technische vaardigheden: Dit zijn de specifieke kennis en expertise die je hebt opgedaan in bepaalde vakgebieden. Het kan bijvoorbeeld gaan om programmeertalen, softwaretoepassingen, engineeringvaardigheden of andere technische vaardigheden die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Voorbeelden van technische vaardigheden zijn het beheersen van HTML, Python, AutoCAD of Photoshop.

Soft skills: Dit zijn persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen die je een waardevolle werknemer maken, zoals communicatieve vaardigheden, leiderschap, probleemoplossend vermogen, teamwerk en time management. Deze vaardigheden zijn overdraagbaar en kunnen bijdragen aan je succes in verschillende functies en werkomgevingen.

Het vermelden van zowel technische vaardigheden als soft skills op je cv is belangrijk om een volledig beeld te geven van je vaardigheden en competenties. Het is een goed idee om een aparte sectie te maken voor vaardigheden, waarin je deze kunt opsommen en relevant kunt maken voor de functie waarvoor je solliciteert.

Tips voor het vermelden van vaardigheden op je cv:

 • Wees specifiek: Vermeld niet alleen de vaardigheid, maar ook het niveau van je beheersing. Bijvoorbeeld: “Gevorderd in Adobe Photoshop” of “Uitstekende communicatieve vaardigheden in Nederlands en Engels.”
 • Pas je vaardigheden aan op de functie: Zorg ervoor dat de vaardigheden die je vermeldt relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Lees de vacature-omschrijving zorgvuldig door en identificeer welke vaardigheden belangrijk zijn voor de werkgever.
 • Geef voorbeelden: Ondersteun je vaardigheden met concrete voorbeelden uit je werkervaring of studie. Bijvoorbeeld: “Leidde succesvol een projectteam van 5 personen” of “Voltooide een cursus projectmanagement.”

Merk op dat het vermelden van vaardigheden op je cv een kans is om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Zorg ervoor dat je zorgvuldig je vaardigheden selecteert en presenteert op een manier die aantrekkelijk is voor potentiële werkgevers.

vaardigheden

Leer hoe je je vaardigheden kunt benadrukken

Wil je meer leren over hoe je je vaardigheden effectief kunt vermelden op je cv? In de volgende sectie bespreken we in detail hoe je technische vaardigheden en soft skills kunt benadrukken en relevanter kunt maken voor de functie waarvoor je solliciteert.

Talen.

Op je cv is het belangrijk om je taalvaardigheid op te nemen. Werkgevers vinden het vaak waardevol om te weten welke talen je beheerst en op welk niveau. Het vermelden van je moedertaal en eventuele andere vreemde talen kan je cv versterken en je kansen op een baan vergroten.

Om je talen op je cv te benadrukken, kun je het volgende doen:

 1. Geef je moedertaal duidelijk aan en vermeld het als zodanig. Bijvoorbeeld: Nederlands – Moedertaal.
 2. Vermeld ook andere vreemde talen waarin je vaardig bent. Hierbij kun je aangeven op welk niveau je de taal beheerst, bijvoorbeeld: Engels – Vloeiend, Frans – Gemiddeld.
 3. Geef geen valse informatie over je taalvaardigheid. Wees eerlijk over je niveau, omdat werkgevers dit vaak kunnen testen tijdens het sollicitatieproces.

Je kunt ook gebruik maken van de volgende HTML-opmaak om je taalvaardigheid beter te benadrukken:

“Ik spreek vloeiend Nederlands en Engels en heb een gemiddelde kennis van Frans en Duits.”

Door je taalvaardigheid op een duidelijke en eerlijke manier op je cv te vermelden, kun je potentiële werkgevers laten zien welke talen je beheerst en hoe goed je ze spreekt. Dit kan een groot voordeel zijn, vooral als de functie vereist dat je in meerdere talen communiceert.

Door het vermelden van je taalvaardigheid vergroot je de kans dat werkgevers je cv serieus nemen, vooral als talen een belangrijk onderdeel zijn van de functie waarvoor je solliciteert. Vergeet niet om je talen op een overzichtelijke en eerlijke manier te presenteren.

Referenties.

In deze sectie leggen we uit hoe je referenties op je cv kunt vermelden en waarom het belangrijk is om contactpersonen te vermelden die een positieve aanbeveling kunnen geven over jouw werk.

Referenties zijn personen die je hebt gewerkt of samengewerkt en die bereid zijn om een aanbeveling over jouw werk te geven. Het vermelden van referenties op je cv kan werkgevers helpen om een beter beeld te krijgen van jouw professionele achtergrond en prestaties.

Wanneer je referenties op je cv vermeldt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze personen goed op de hoogte zijn van jouw werk en in staat zijn om positieve aanbevelingen te geven. Kies contactpersonen die je goed kennen, zoals voormalige collega’s, leidinggevenden, of zelfs klanten met wie je hebt samengewerkt.

Om referenties op je cv op te nemen, kun je een aparte sectie opnemen met de naam “Referenties” en de contactgegevens van elke referent vermelden. Zorg ervoor dat je hun volledige naam, functietitel, bedrijfsnaam, telefoonnummer en e-mailadres vermeldt.

Je kunt er ook voor kiezen om de relatie tussen jou en de referent, evenals een korte beschrijving van je werkervaring samen met hen, toe te voegen. Dit kan werkgevers helpen om de context van de aanbeveling beter te begrijpen.

“Ik heb het genoegen gehad om vijf jaar met John Smith samen te werken bij ABC Company. Zijn toewijding, professionaliteit en uitstekende communicatievaardigheden maken hem een waardevolle toevoeging aan elk team.”

Vergeet niet om van tevoren contact op te nemen met je referenties en hun toestemming te vragen voordat je ze op je cv vermeldt. Dit is niet alleen beleefd, maar stelt hen ook in staat om zich voor te bereiden op mogelijke telefoontjes of e-mails van potentiële werkgevers.

In sommige gevallen kan het handig zijn om de zin “Referenties beschikbaar op aanvraag” onderaan je cv toe te voegen. Dit geeft werkgevers aan dat je bereid bent om referenties te verstrekken als daarom wordt gevraagd.

Onthoud dat het belangrijk is om je referenties regelmatig bij te werken en ervoor te zorgen dat hun contactgegevens up-to-date zijn. Dit is met name belangrijk als je van baan verandert of de contactgegevens van je referenties wijzigen.

Referenties

Met deze richtlijnen kun je effectief omgaan met het vermelden van referenties op je cv. Het toevoegen van referenties kan je cv versterken en werkgevers helpen om een goed beeld te krijgen van jouw professionele vaardigheden en geschiktheid voor de functie waarop je solliciteert.

Extra secties.

Naast je werkervaring is het ook belangrijk om andere relevante informatie op je cv te vermelden. Door extra secties toe te voegen, kun je een breder beeld geven van wie je bent en wat je hebt bereikt. Hier zijn enkele extra secties die je zou kunnen overwegen:

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een waardevolle aanvulling op je cv. Het toont aan dat je bereid bent om je tijd en vaardigheden in te zetten voor anderen. Vermeld het vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan, de organisaties waarvoor je hebt gewerkt en de taken die je hebt uitgevoerd.

Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten zijn activiteiten buiten je professionele werkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld het deelnemen aan sportteams, lidmaatschap van clubs of hobby’s zijn. Het vermelden van nevenactiviteiten laat zien dat je een actief persoon bent en dat je andere vaardigheden en interesses hebt naast je werk.

Lidmaatschappen

Je lidmaatschap van professionele organisaties of vakverenigingen kan een positieve indruk geven aan potentiële werkgevers. Het toont aan dat je betrokken bent bij je vakgebied en bereid bent om je kennis en netwerk uit te breiden.

Publicaties

Heb je ooit artikelen, blogs of andere publicaties geschreven in jouw vakgebied? Vermeld deze dan op je cv. Dit toont aan dat je expertise hebt en deelneemt aan de professionele discussie binnen jouw vakgebied.

Presentaties

Als je ooit presentaties hebt gegeven, bijvoorbeeld op conferenties of interne bijeenkomsten, is dit het vermelden waard. Presentaties tonen aan dat je goede communicatievaardigheden hebt en in staat bent om informatie effectief over te brengen aan een publiek.

Opmaak en layout.

Een goede opmaak en layout van je cv zijn essentieel bij het maken van een professionele indruk. Het opzetten van een aantrekkelijk design kan ervoor zorgen dat je cv eruit springt tussen andere sollicitanten. Zorg ervoor dat je cv er consistent uitziet en gemakkelijk leesbaar is.

Een belangrijk aspect van de opmaak is het gebruik van de juiste lettertypes en lettergroottes. Kies een lettertype dat professioneel oogt en gemakkelijk te lezen is, zoals Arial, Times New Roman of Calibri. Houd de lettergrootte tussen 10 en 12 punten om ervoor te zorgen dat je cv overzichtelijk blijft.

Maak gebruik van duidelijke koppen en subkoppen om de verschillende secties van je cv te structureren. Gebruik bijvoorbeeld vetgedrukte tekst of een iets groter formaat om de koppen te markeren. Dit helpt de lezer om snel door je cv te scannen en de juiste informatie te vinden.

Zorg ook voor een consistente opmaak in je hele cv. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde marge-instellingen, regelafstand en alinea-indeling voor een uniforme uitstraling. Dit geeft je cv een professionele en gestructureerde uitstraling.

FAQ

Wat moet ik vermelden op mijn cv?

Op je cv moet je belangrijke informatie vermelden, zoals je persoonlijke gegevens, een professioneel profiel, je werkervaring, opleiding, vaardigheden, talenkennis, eventuele referenties en extra secties. Deze elementen geven een compleet beeld van jou als kandidaat.

Heb je tips voor het maken van een cv?

Zeker! Hier zijn een paar tips: zorg ervoor dat je cv overzichtelijk is en gemakkelijk te lezen, gebruik een professioneel ontwerp, benadruk je prestaties in plaats van alleen taken, gebruik actiegerichte woorden, wees beknopt en specifiek, en pas je cv aan op de functie waarvoor je solliciteert.

Heb je een voorbeeld van een cv?

Ja, we bieden een cv-voorbeeld op onze website dat als basis kan dienen voor je eigen cv. Je kunt dit voorbeeld aanpassen aan je eigen ervaring, vaardigheden en persoonlijke gegevens.

Hoe moet ik mijn cv indelen?

Er zijn verschillende indelingen die je kunt overwegen voor je cv, zoals de chronologische indeling, functionele indeling of combinatie-indeling. Kies een indeling die het beste past bij je werkervaring en de vacature waarop je solliciteert.

Moet ik referenties opnemen op mijn cv?

Het is niet verplicht om referenties op je cv op te nemen, maar het kan nuttig zijn om ze apart te vermelden of op verzoek beschikbaar te stellen. Zorg ervoor dat je contactpersonen vraagt of je ze als referentie mag opgeven en vermeld hun naam, functie en contactgegevens.

Hoe kan ik mijn cv er professioneel laten uitzien?

Om je cv er professioneel uit te laten zien, kun je kiezen voor een schoon en eenvoudig ontwerp, gebruik maken van een professioneel lettertype, consistentie in opmaak en layout behouden, de juiste secties en koppen gebruiken, en ervoor zorgen dat de informatie gemakkelijk te lezen is.

Deel dit artikel op je socials