Waarom een asbestattest belangrijk is bij een verbouwing

Waarom een asbestattest belangrijk is bij een verbouwing

Inhoudsopgave artikel

Asbest is een natuurlijk mineraal dat in de vorige eeuw veelvuldig werd gebruikt in de bouwsector vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Echter, het is inmiddels bekend dat blootstelling aan asbest ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk om bij een verbouwing een asbestattest te hebben. In dit artikel leggen we uit waarom.

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest is een document dat aangeeft of er asbest aanwezig is in een gebouw. Het wordt opgesteld na een grondige inspectie door een gecertificeerde asbestdeskundige. Het attest bevat gedetailleerde informatie over de locatie, de hoeveelheid en het type asbest dat in het gebouw aanwezig is.

Waarom is een asbestattest belangrijk bij een verbouwing?

Er zijn verschillende redenen waarom een asbestattest belangrijk is bij een verbouwing:

  • Gezondheidsrisico’s: Asbestvezels kunnen bij inademing ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals asbestose, longkanker en mesothelioom. Door een asbestattest te hebben, kunt u ervoor zorgen dat er tijdens de verbouwing geen asbestvezels vrijkomen.
  • Wettelijke verplichting: In veel landen, waaronder België, is het verplicht om een asbestattest te hebben voordat u met een verbouwing begint. Het niet naleven van deze wet kan leiden tot hoge boetes.
  • Veiligheid van werknemers: Als u werknemers inhuurt voor de verbouwing, is het uw verantwoordelijkheid om hun veiligheid te waarborgen. Een asbestattest helpt u om te zorgen voor een veilige werkomgeving.

Hoe verkrijgt u een asbestattest?

Om een asbestattest te verkrijgen, moet u een gecertificeerde asbestdeskundige inschakelen. Deze deskundige zal een grondige inspectie van het gebouw uitvoeren en monsters nemen van verdachte materialen. De monsters worden vervolgens in een laboratorium geanalyseerd om te bepalen of ze asbest bevatten.

Als er asbest wordt gevonden, zal de deskundige een asbestattest opstellen. Dit attest bevat gedetailleerde informatie over de locatie, de hoeveelheid en het type asbest dat in het gebouw aanwezig is. Het kan ook aanbevelingen bevatten voor het veilig verwijderen of beheren van het asbest.

Asbestattest aanvragen bij verbouwing

Een asbestattest is een essentieel document bij een verbouwing. Het helpt u om de gezondheidsrisico’s van asbest te beheersen, voldoet aan de wettelijke verplichtingen en zorgt voor de veiligheid van de werknemers. Het is daarom van groot belang om een gecertificeerde asbestdeskundige in te schakelen om een asbestinspectie uit te voeren voordat u met een verbouwing begint.

Als u op zoek bent naar een betrouwbare partner voor asbestinspectie en -verwijdering, overweeg dan De Asbest Inventariseerder. Met jarenlange ervaring en een team van gecertificeerde professionals, zorgen wij voor een veilige en grondige asbestverwijdering.

Ontdek meer inspirerende ideeën en tips over wonen op het magazine Pallo.

Deel dit artikel op je socials