De prachtige Stripmuren in Brussel – Gids en Tips

Stripmuren in Brussel

Inhoudsopgave artikel

Brussel, de hoofdstad van België, is een stad vol geschiedenis, cultuur en kunst. Een van de meest opvallende en kleurrijke vormen van kunst die de stad te bieden heeft, zijn de stripmuren. Deze prachtige muurschilderingen tonen de rijke Belgische stripcultuur en zijn een lust voor het oog van zowel kunstliefhebbers als stripfanaten.

Onze gids biedt unieke en insider tips om deze verborgen juweeltjes van de Belgische kunst te verkennen. Van informatie over de geschiedenis van stripkunst in Brussel tot de beste routes om stripmuren te ontdekken en praktische tips voor het verkennen van deze kunstwerken, we hebben alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van de stripmuren in Brussel.

Belangrijkste punten

 • De stripmuren in Brussel zijn een belangrijk onderdeel van de Belgische cultuur en tonen de rijke geschiedenis van stripkunst in de stad.
 • Er zijn verschillende routes om de stripmuren te verkennen, waaronder begeleide wandelingen en zelf-geleide tours.
 • Voordat je op pad gaat om de stripmuren te ontdekken, zijn er een paar praktische tips die je moeten weten, zoals de beste tijd om te bezoeken en handige navigatietips.
 • Naast stripmuren heeft Brussel ook een diverse straatkunstscene, die een bezoekje meer dan waard is.
 • Stripmuren dragen niet alleen artistieke waarde, maar dragen ook bij aan de identiteit en het karakter van Brussel als stad.

Een stukje geschiedenis – Stripkunst in Brussel

Brussel is de thuisbasis van enkele van de meest indrukwekkende muurschilderingen ter wereld, en veel van deze kunstwerken zijn geworteld in de Belgische stripcultuur. De term “stripmuurschilderingen” verwijst naar de kunstwerken die zijn geïnspireerd op de stripverhalen die in België en Frankrijk populair zijn geworden. Deze muurschilderingen zijn een belangrijk onderdeel van de Belgsiche cultuur en trekken elk jaar duizenden toeristen.

In het begin van de jaren 90 begon Brussel met het schilderen van stripmuurschilderingen om de stad te verfraaien en de stripcultuur te eren. Deze kunstwerken werden al snel een kenmerk van de stad en brachten een eerbetoon aan enkele van de meest iconische Belgische stripfiguren, zoals Kuifje, Lucky Luke en de Smurfen.

Belgische stripmuren

De term “Belgische stripmuren” verwijst naar de muurschilderingen die de stad sieren en die zijn gemaakt door Belgische kunstenaars en striptekenaars. Deze muurschilderingen zijn geïnspireerd op de stripverhalen die in België zijn gemaakt en blijven een belangrijk onderdeel van de Belgische cultuur.

Belangrijke feiten over Belgische stripmuren
De eerste stripmuurschildering werd in 1991 gemaakt.
Er zijn meer dan vijftig stripmuren in Brussel.
De hoogte van de muurschilderingen varieert van 3 tot 20 meter.
De muurschilderingen zijn gemaakt door bekende Belgische striptekenaars zoals Hergé, de maker van Kuifje.

De Belgsiche stripmuren zijn niet alleen om naar te kijken. Ze bieden een fascinerend inzicht in de rijke geschiedenis en cultuur van België en zijn een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en stripverhalen.

“De muurschilderingen zijn gemaakt door bekende Belgische striptekenaars.”

Muurschilderingen Brussel

De beste routes om Stripmuren te ontdekken

Als je de stripmuren in Brussel wilt verkennen, zijn er verschillende routes die je kunt nemen. Of je nu kiest voor een begeleide stripwandeling of liever zelf op pad gaat, er zijn genoeg mogelijkheden om het rijke erfgoed van Belgische stripmuurschilderingen te ontdekken.

Begeleide stripwandeling in Brussel

Een begeleide stripwandeling in Brussel is een geweldige manier om de stad te verkennen en tegelijkertijd meer te leren over de Belgische stripcultuur. Er zijn verschillende aanbieders van begeleide tours, die elk hun eigen kenmerken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een thematische wandeling, zoals een Kuifje-tour, of een tour die je meeneemt naar minder bekende stripmuren.

Tour Aanbieder Route Duur
Stripgids Stripmuren in het centrum van Brussel 2 uur
Brussels Walking Tours Kuifje-tour langs iconische stripmuren 2,5 uur
Brussels Art Walks Stripmuren in minder bekende wijken van Brussel 3 uur

Als je een begeleide wandeling boekt, zorg er dan voor dat je van tevoren reserveert om teleurstelling te voorkomen.

Zelf op pad: de striproute Brussel

Je kunt ook zelf op pad gaan en de stripmuren in Brussel op eigen gelegenheid verkennen. De striproute Brussel is een uitgestippelde route langs de meest iconische stripmuren van de stad. De route is 6,5 kilometer lang en neemt ongeveer 2,5 uur in beslag. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten van de striproute Brussel:

 • Mur d’Atomium – Een indrukwekkende muurschildering van het Atomium, waarop verschillende personages uit strips van Belgische bodem te zien zijn.
 • Le Passage – Een muurschildering die zich bevindt in een smalle doorgang tussen twee gebouwen. De schildering is een hommage aan tekenaar Edgar Jacobs, bekend van de Blake en Mortimer-strips.
 • Le Chat – Een muurschildering van de bekende Belgische stripfiguur Le Chat.

Wil je alle stripmuren op de striproute Brussel zien? Bekijk dan deze kaart.

Belangrijke adressen

Of je nu kiest voor een begeleide wandeling of zelf op pad gaat, het is handig om een lijst met adressen van de meest indrukwekkende stripmuren in Brussel bij de hand te hebben. Hieronder vind je een aantal belangrijke adressen:

 • Comic Book Route – Startpunt van de striproute Brussel. Adres: Rue des Sables, 1000 Brussel
 • Mur d’Atomium – Adres: Avenue de l’Atomium, 1020 Brussel
 • Le Passage – Adres: Rue du Houblon, 1000 Brussel
 • Le Chat – Adres: Rue des Chartreux, 1000 Brussel

Verken de stripmuren in Brussel en ontdek de rijke Belgische stripcultuur!

stripmuren in Brussel

Straatkunst in Brussel – Meer dan alleen stripmuren

Brussel heeft een bruisende straatkunstscene en je zult verbazingwekkende kunstwerken vinden verspreid door de stad. Naast de iconische stripmuren zijn er andere creatieve uitingen te vinden, van kleurrijke graffiti tot meer abstracte kunstwerken.

Als je door de stad loopt, kijk dan goed om je heen en laat je verrassen door de diversiteit van straatkunst in Brussel. Of je nu een fan bent van stripkunst of gewoon op zoek bent naar een visueel spektakel, de straten van Brussel zullen je niet teleurstellen.

“Straatkunst is een belangrijk onderdeel van de stedelijke cultuur en biedt vaak een kritisch perspectief op de samenleving.”

Naast de esthetische waarde helpt straatkunst om de stad een uniek karakter te geven en te dienen als een spiegel van de maatschappij. Veel kunstenaars gebruiken hun werk om sociale en politieke kwesties aan de kaak te stellen.

Als je meer wilt weten over de verschillende soorten straatkunst die je in Brussel kunt vinden, zijn er verschillende begeleide wandelingen beschikbaar die je de beste plekken laten zien. Deze rondleidingen zijn een geweldige manier om meer te weten te komen over de kunst en de kunstenaars achter de werken.

Street art versus Stripkunst

Hoewel stripkunst en straatkunst beide op muren te vinden zijn, zijn er enkele verschillen tussen de twee. Stripkunst is vaak kleurrijk en bevat meestal bekende stripfiguren, terwijl straatkunst meer gericht is op abstracte ontwerpen en politieke boodschappen. Beide vormen van kunst dragen echter bij aan de unieke esthetiek van Brussel.

Als je op zoek bent naar een visueel spektakel, kijk dan goed om je heen en laat je verrassen door de diversiteit van straatkunst in Brussel. Je zult versteld staan van de verschillende kunstwerken die je tijdens je wandeling tegenkomt.

Praktische tips voor het verkennen van Stripmuren

Wil je de kleurrijke en iconische stripmuren in Brussel ontdekken? Volg dan onze praktische tips om het meeste uit je reis te halen!

De beste tijd om te bezoeken

Hoewel je de stripmuren op elk moment van het jaar kunt bezoeken, is de beste tijd om te gaan tijdens de lente of zomer wanneer de dagen langer zijn en het weer aangenamer is. Bovendien worden er in deze periodes vaak begeleide wandelingen georganiseerd die je meer context geven over de geschiedenis en het belang van de stripmuren.

Handige navigatietips

De stripmuren zijn verspreid over verschillende wijken in Brussel, maar de meeste zijn te vinden in het historische centrum van de stad. Gebruik een kaart of een navigatie-app om de adressen van de stripmuren te vinden en maak gebruik van het uitgebreide metro- en busnetwerk van de stad om je te verplaatsen.

Begeleide stripwandelingen

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de Belgische stripcultuur en de muurschilderingen in Brussel, overweeg dan een begeleide stripwandeling. Er zijn verschillende tours beschikbaar die variëren in lengte en thema, en sommige worden zelfs geleid door lokale stripkunstenaars. Bekijk de verschillende opties en boek van tevoren om teleurstelling te voorkomen.

Adressen van stripmuren

Wijk Adres
Marollen Rue Haute 266
Centrum Boulevard Anspach 162
Centrum Rue du Bon Secours 9
Europese wijk Rue Froissart 54

De bovenstaande tabel bevat slechts enkele voorbeelden van de vele adressen van stripmuren in Brussel. Vergeet niet dat er nog veel meer te ontdekken valt!

Respecteer de kunst

De stripmuren in Brussel zijn een belangrijk onderdeel van de Belgische stripcultuur en moeten met respect worden behandeld. Raak de muurschilderingen niet aan en beschadig ze niet, en zorg ervoor dat je geen afval achterlaat op de locaties. Zo kunnen deze prachtige kunstwerken nog vele jaren meegaan.

De impact van stripmuren op Brussel

De stripmuurschilderingen in Brussel zijn niet alleen indrukwekkend om naar te kijken, maar ze hebben ook een diepgaande invloed op de stad en haar inwoners. De Belgische stripcultuur is diep geworteld in de geschiedenis van Brussel en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van haar identiteit.

Stripmuurschilderingen als kunstvorm

Deze prachtige kunstwerken zijn niet alleen een feest voor de ogen, maar zijn ook belangrijk omdat ze de kunstvorm van de stripmuurschilderingen nieuw leven inblazen. De stad heeft een lange traditie als het gaat om muurschilderingen, en de stripmuren zijn een belangrijk onderdeel van deze rijke geschiedenis.

De Belgische stripcultuur tot leven brengen

Stripmuren zijn niet alleen belangrijk voor de kunst- en cultuurliefhebbers, maar zijn ook een belangrijk onderdeel van de Belgische stripcultuur. De muren brengen de personages en verhalen uit de strips tot leven en geven de stad een gevoel van levendigheid en karakter.

De impact op de stad

De stripmuren hebben ook een impact gehad op de stad zelf. Ze zijn een belangrijke attractie geworden voor toeristen en hebben bijgedragen aan de economie van de stad. Bovendien zijn de muren vaak gelegen in minder bekende buurten, waardoor ze bezoekers naar nieuwe en interessante delen van de stad leiden.

Kortom, de stripmuren in Brussel hebben niet alleen artistieke waarde, maar hebben ook een belangrijke impact op de stad en haar inwoners. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de Belgische stripcultuur en dragen bij aan de levendigheid en karakter van de stad.

FAQ

Wat zijn stripmuren?

Stripmuren zijn muurschilderingen in de openbare ruimte die gebaseerd zijn op stripverhalen. Ze zijn een vorm van straatkunst en kunnen zowel kleine als grote wanden bedekken.

Waar kan ik stripmuren vinden in Brussel?

Er zijn verschillende stripmuren verspreid over de stad Brussel. Enkele bekende locaties zijn de Zandstraat, de Jettystraat en de Lombardstraat. Het is ook de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Belgisch Stripmuseum, waar je meer kunt leren over de stripmuren en de Belgische stripcultuur.

Zijn er begeleide stripwandelingen in Brussel?

Ja, er worden begeleide stripwandelingen aangeboden in Brussel. Deze wandelingen nemen je mee langs de mooiste stripmuren van de stad en geven je achtergrondinformatie over de kunstwerken. Het is een leuke en informatieve manier om de stripmuren te verkennen.

Is het mogelijk om zelf een route te volgen om stripmuren te ontdekken?

Ja, het is zeker mogelijk om zelf een route te volgen om stripmuren in Brussel te ontdekken. Er zijn verschillende online bronnen beschikbaar die suggesties en kaarten bieden voor zelfgeleide wandelingen langs stripmuren.

Zijn er nog andere vormen van straatkunst te zien in Brussel?

Naast stripmuren vind je in Brussel ook andere vormen van straatkunst. Je kunt verschillende graffiti kunstwerken, stencils en andere creatieve uitingen op muren tegenkomen tijdens het verkennen van de stad.

Zijn er openingstijden voor het bekijken van de stripmuren?

Nee, de stripmuren in Brussel zijn te allen tijde te bekijken, aangezien ze zich in de openbare ruimte bevinden. Je kunt ze op elk moment bezoeken en bewonderen, zonder dat je rekening hoeft te houden met openingstijden.

Wat is de beste tijd om stripmuren in Brussel te bezoeken?

De beste tijd om stripmuren in Brussel te bezoeken is overdag, wanneer er voldoende daglicht is om de kunstwerken goed te kunnen zien. Het vermijden van drukke tijden kan ook helpen om de muren beter te kunnen bewonderen en foto’s te maken.

Moet ik entree betalen om stripmuren te bekijken?

Nee, het bekijken van stripmuren in Brussel is gratis. Je kunt op je eigen tempo rondwandelen en genieten van de kunstwerken zonder dat je entree hoeft te betalen.

Wat is de betekenis achter de stripmuren in Brussel?

De stripmuren in Brussel dienen niet alleen als kunstwerken, maar ook als een eerbetoon aan de Belgische stripkunst en cultuur. Ze laten de rijke geschiedenis en het talent van Belgische stripauteurs zien en dragen bij aan het imago van Brussel als stripstad.

Kan ik foto’s maken van de stripmuren?

Ja, het maken van foto’s van de stripmuren is toegestaan en wordt zelfs aangemoedigd. Het delen van je foto’s op sociale media kan anderen inspireren om ook de stripmuren in Brussel te bezoeken.

Deel dit artikel op je socials