motivatiebrief wat moet erin

motivatiebrief wat moet erin

Inhoudsopgave artikel

De motivatiebrief is een cruciaal onderdeel van je sollicitatie. Het is jouw kans om jezelf te presenteren aan werkgevers en hen te overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Maar wat moet er eigenlijk in een motivatiebrief staan om een perfecte eerste indruk te maken?

In deze eerste sectie van het artikel zullen we ons richten op de essentiële ingrediënten voor een motivatiebrief. We zullen bespreken wat er absoluut in je motivatiebrief moet staan om een perfecte eerste indruk op werkgevers te maken.

Benieuwd naar alle tips voor een effectieve motivatiebrief? Lees dan snel verder!

Tips voor een motivatiebrief

Als je op zoek bent naar een baan, is een goed geschreven motivatiebrief een essentieel onderdeel van je sollicitatie. Het is jouw kans om jezelf te presenteren en werkgevers te overtuigen waarom jij de juiste persoon bent voor de functie. Hier zijn enkele handige tips om je te helpen bij het opstellen van een effectieve motivatiebrief.

 1. Maak een goede eerste indruk: Begin je motivatiebrief met een pakkende openingszin die de aandacht van de lezer trekt. Gebruik deze gelegenheid om je enthousiasme voor de functie te tonen en vertel waarom je geïnteresseerd bent in het bedrijf.
 2. Structuur is belangrijk: Zorg ervoor dat je motivatiebrief een duidelijke structuur heeft. Begin met een introductie waarin je jezelf voorstelt en vertel waar je de vacature hebt gevonden. Vervolgens kun je ingaan op je motivatie, relevante ervaring en kwalificaties. Sluit af met een krachtige conclusie waarin je je enthousiasme opnieuw benadrukt.
 3. Maak het persoonlijk: Een motivatiebrief moet persoonlijk en op maat gemaakt zijn voor de specifieke functie en het bedrijf waar je solliciteert. Laat zien dat je de tijd hebt genomen om research te doen en benadruk hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij de vereisten van de functie.
 4. Wees concreet en specifiek: Vermijd vage en algemene uitspraken in je motivatiebrief. Geef concrete voorbeelden van situaties waarin je vaardigheden en kwalificaties hebt toegepast, en illustreer je succes met resultaten en prestaties.
 5. Let op je taalgebruik: Zorg ervoor dat je motivatiebrief foutloos is en gebruik een formele, professionele taal. Let ook op je toon en vermijd te veel jargon of vaktaal. Wees beleefd en respectvol in je woordkeuze.

Met deze tips kun je een sterke motivatiebrief opstellen die opvalt bij werkgevers. Vergeet niet om je brief zorgvuldig te controleren op spelfouten en grammaticale fouten voordat je hem verstuurt.

“Een goed geschreven motivatiebrief kan het verschil maken tussen het krijgen van een sollicitatiegesprek of niet.” – Michelle Johnson, HR-manager

Structuur van een motivatiebrief

Een goede structuur is essentieel bij het schrijven van een motivatiebrief. Door de brief op de juiste manier te structureren, zorg je ervoor dat je boodschap duidelijk overkomt en dat de werkgever een goed beeld krijgt van wie jij bent en waarom je geschikt bent voor de functie. In dit gedeelte zullen we de typische structuur van een motivatiebrief bespreken en laten zien welke informatie in elke sectie moet worden opgenomen.

De inleiding

De inleiding is het eerste deel van je motivatiebrief en moet de aandacht van de lezer trekken. Begin met een formele aanhef, zoals “Geachte [naam van de werkgever]”, gevolgd door een korte introductie van wie je bent en waarom je de brief schrijft. Vertel waar je de vacature hebt gevonden en welke functie je interesseert. Het is ook een goed idee om kort de reden te benoemen waarom je geïnteresseerd bent in het bedrijf.

De motivatie

In dit gedeelte van de motivatiebrief is het belangrijk om uit te leggen waarom je geïnteresseerd bent in de functie en waarom je denkt dat je geschikt bent. Vertel iets over je persoonlijke motivatie en passie voor het vakgebied. Gebruik voorbeelden om te laten zien dat je over de juiste kennis en ervaring beschikt. Probeer tevens een link te leggen tussen jouw vaardigheden en de specifieke vereisten van de functie.

Je kwalificaties

In dit gedeelte kun je meer informatie geven over je kwalificaties, opleiding en relevante werkervaring. Benadruk de vaardigheden en prestaties die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Gebruik concrete voorbeelden om je kwalificaties te onderbouwen en laat zien hoe je deze vaardigheden kunt inzetten om waarde toe te voegen aan het bedrijf.

Afsluiting

In de afsluiting van je motivatiebrief kun je nogmaals je enthousiasme voor de functie benadrukken en aangeven dat je graag in een persoonlijk gesprek verder toelichting wilt geven. Sluit de brief af met een gepaste slotgroet, zoals “Met vriendelijke groet” gevolgd door je volledige naam en contactgegevens.

Met deze duidelijke structuur leg je een goede basis voor een sterke motivatiebrief. Zorg ervoor dat je elk onderdeel van de brief nauwkeurig invult en dat je jezelf op een overtuigende manier presenteert. Gebruik de juiste HTML-tags om de structuur van je brief te versterken en voeg eventueel relevante illustraties toe, zoals de onderstaande afbeelding:

Structuur van een motivatiebrief

Met een goed gestructureerde motivatiebrief vergroot je je kansen op het krijgen van een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je brief er professioneel uitziet, vrij is van spelfouten en goed leesbaar is. Neem de tijd om je brief zorgvuldig te schrijven en te controleren voordat je deze verstuurt. Succes met het opstellen van je motivatiebrief!

Inhoud motivatiebrief

Een motivatiebrief is een belangrijk middel om werkgevers te laten zien wie je bent en waarom je geschikt bent voor de functie. In deze sectie zullen we dieper ingaan op de inhoud van een motivatiebrief en bespreken welke elementen essentieel zijn voor een overtuigende brief.

Persoonlijke motivatie

Een goede motivatiebrief begint met een duidelijke uiteenzetting van je persoonlijke motivatie. Leg uit waarom je interesse hebt in de functie, het bedrijf en de sector waarin je solliciteert. Wees specifiek en benadruk wat jou aantrekt in deze specifieke kans.

Kwalificaties en relevante ervaring

Je motivatiebrief is de ideale gelegenheid om je kwalificaties en relevante ervaring naar voren te brengen. Geef aan welke vaardigheden, opleidingen of certificaten je hebt die relevant zijn voor de functie. Benadruk ook de successen die je hebt behaald in eerdere functies en leg uit hoe deze ervaring van toegevoegde waarde is voor de nieuwe rol.

Effectieve presentatie

Naast het bespreken van je motivatie, kwalificaties en ervaring, is het ook belangrijk om je informatie effectief te presenteren. Zorg voor een duidelijke structuur in je brief en maak gebruik van alinea’s om je gedachten georganiseerd over te brengen. Maak gebruik van bulletpoints om belangrijke punten te benadrukken, zodat je motivatiebrief gemakkelijk te lezen en te begrijpen is voor werkgevers.

“Een overtuigende motivatiebrief bevat een combinatie van enthousiasme, relevante kwalificaties en ervaring, en een duidelijke structuur.”

Een sterke motivatiebrief kan het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Met de juiste inhoud en presentatie vergroot je je kansen op een positieve reactie van werkgevers. In de volgende sectie zullen we een concreet voorbeeld van een motivatiebrief geven, zodat je een goed beeld krijgt van hoe alle elementen samenkomen.

Voorbeeld motivatiebrief

In dit gedeelte zullen we een voorbeeld van een motivatiebrief geven. We zullen laten zien hoe alle elementen die we tot nu toe hebben besproken, kunnen worden toegepast in een praktisch voorbeeld.

Stel je voor, je hebt een vacature gevonden waar je enthousiast over bent en wilt graag solliciteren. Een sterke motivatiebrief kan ervoor zorgen dat je opvalt tussen andere sollicitanten en een positieve indruk achterlaat bij werkgevers. Hieronder vind je een voorbeeld van een motivatiebrief met de juiste structuur en inhoud:

Je naam

Je adres

Je telefoonnummer

Je e-mailadres

Naam van het bedrijf of instelling

Adres van het bedrijf of instelling

Plaats, datum

Onderwerp: Sollicitatie naar functie X

Geachte heer/mevrouw [naam van de contactpersoon] or “Aan het team van [naam van het bedrijf of instelling],”

Ik ben zeer verheugd om mijn sollicitatie voor de functie van [naam functie] bij [naam van het bedrijf of instelling] in te dienen.

Als [je huidige functie of achtergrond] ben ik zeer gemotiveerd om mijn kennis en vaardigheden toe te passen in een uitdagende omgeving zoals [naam van het bedrijf of instelling]. Ik ben onder de indruk van de successen die [naam van het bedrijf of instelling] heeft behaald in [specifiek vakgebied of sector] en ik geloof dat mijn ervaring en enthousiasme van toegevoegde waarde kunnen zijn voor uw team.

In mijn huidige functie bij [huidig bedrijf of instelling] heb ik [specifieke prestaties, projecten of verantwoordelijkheden] bereikt. Deze ervaring heeft mijn [relevante kennis of vaardigheden] versterkt en heeft mij in staat gesteld om [specifieke resultaten] te behalen. Ik ben ervan overtuigd dat ik deze vaardigheden kan inzetten bij [naam van het bedrijf of instelling] om bij te dragen aan verdere groei en succes.

Wat mij vooral aanspreekt aan [naam van het bedrijf of instelling] is [specifieke aspecten van het bedrijf of instelling die je aanspreken, zoals cultuur, missie of projecten]. Het lijkt mij een fantastische kans om mijn passie voor [specifiek vakgebied of sector] te combineren met de mogelijkheden die [naam van het bedrijf of instelling] biedt.

Ik kijk ernaar uit om mijn motivatie en ervaring verder toe te lichten en te bespreken hoe ik van toegevoegde waarde kan zijn voor [naam van het bedrijf of instelling]. Ik ben beschikbaar voor een persoonlijk gesprek op [beschikbaarheid voor een interview].

Dank u wel voor uw tijd en overweging. Ik hoop snel van u te horen.

Met vriendelijke groet,

Dit voorbeeld dient als basis en kan u helpen bij het opstellen van uw eigen motivatiebrief. Pas de inhoud en taalgebruik aan om uw eigen persoonlijkheid en ervaringen te weerspiegelen. Vergeet niet om de brief nog eens grondig door te lezen en eventuele typefouten of grammaticale fouten te corrigeren voordat u hem verstuurt. Veel succes met het schrijven van uw motivatiebrief!

Schrijftips motivatiebrief

In deze sectie zullen we enkele nuttige schrijftips delen voor het opstellen van een overtuigende en professionele motivatiebrief. Het schrijven van een goede motivatiebrief is essentieel om indruk te maken op potentiële werkgevers en jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 1. Maak een persoonlijke connectie: Laat zien dat je de tijd hebt genomen om jezelf te verdiepen in het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert. Benoem specifieke aspecten van het bedrijf die je aanspreken en laat zien hoe jouw vaardigheden en ervaring waarde kunnen toevoegen.
 2. Wees concreet en specifiek: Gebruik concrete voorbeelden om je kwalificaties en ervaring te onderbouwen. Laat zien hoe je bepaalde vaardigheden hebt toegepast en welke resultaten je hebt behaald. Dit geeft werkgevers een beter beeld van wat ze van je kunnen verwachten.
 3. Gebruik een professionele en positieve toon: Zorg ervoor dat je motivatiebrief goed gestructureerd is en zonder spelfouten. Gebruik een formele en professionele tone of voice, maar wees ook enthousiast en positief. Laat zien dat je gemotiveerd en gepassioneerd bent over de functie en het bedrijf.
 4. Vermijd clichés en algemeenheden: Maak je motivatiebrief persoonlijk en uniek. Vermijd clichés en algemene uitspraken die weinig toevoegen aan je boodschap. Wees specifiek en authentiek, zodat je opvalt tussen andere sollicitanten.
 5. Laat je motivatie en enthousiasme zien: Benadruk je motivatie en enthousiasme voor de functie en het bedrijf. Laat zien dat je goed hebt nagedacht over waarom je juist deze functie wilt en wat je kunt bijdragen. Dit laat een sterke indruk achter bij werkgevers.

“Een overtuigende motivatiebrief kan het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je laat zien wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom je juist voor deze baan wilt gaan.”

Met deze schrijftips kun je nu aan de slag om een effectieve en professionele motivatiebrief op te stellen. Vergeet niet om je brief zorgvuldig te controleren op spelfouten en grammaticale fouten voordat je hem verstuurt. Veel succes met het solliciteren!

Do’s and don’ts motivatiebrief

In deze sectie zullen we enkele belangrijke do’s and don’ts delen voor het schrijven van een motivatiebrief. Het is essentieel om de juiste elementen op te nemen en bepaalde valkuilen te vermijden om een sterke indruk te maken op werkgevers.

Do’s:

 • Wees beknopt en to the point: Houd je motivatiebrief kort en krachtig, zodat werkgevers snel de belangrijkste informatie kunnen vinden.
 • Personaliseer je brief: Pas je motivatiebrief aan op de specifieke functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Laat zien dat je onderzoek hebt gedaan en leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie.
 • Onderbouw je motivatie: Geef concrete voorbeelden en ervaringen die je motivatie ondersteunen. Laat zien dat je de vereiste vaardigheden en kwalificaties hebt.
 • Schrijf in een professionele en formele toon: Zorg ervoor dat je motivatiebrief foutloos is geschreven en geen informele taal bevat. Wees respectvol en beleefd in je formuleringen.

Don’ts:

 • Vermijd clichés en algemene uitspraken: Werkgevers willen unieke en authentieke kandidaten vinden, dus vermijd vage en algemene uitspraken. Wees specifiek en concreet.
 • Vermijd spelfouten en grammaticale fouten: Controleer je motivatiebrief zorgvuldig op fouten en laat hem indien mogelijk door iemand anders nalezen. Een slordige brief kan een negatieve indruk achterlaten.
 • Gebruik geen standaard sjablonen: Vermijd het gebruik van standaard sjablonen die niet specifiek zijn aangepast aan de functie waarvoor je solliciteert. Werkgevers willen zien dat je moeite hebt gedaan om een op maat gemaakte brief te schrijven.
 • Ga niet off-topic: Blijf gefocust op de relevante informatie en vermijd het vertellen van persoonlijke verhalen die niet van toepassing zijn op de functie of het bedrijf.

Door deze do’s and don’ts in gedachten te houden, kun je een sterke motivatiebrief schrijven die de aandacht van werkgevers trekt en je kansen op een sollicitatiegesprek vergroot.

do's and don'ts motivatiebrief

Motivatiebrief opstellen

Als je solliciteert voor een nieuwe baan, is het opstellen van een overtuigende motivatiebrief essentieel. In deze sectie zullen we je een stapsgewijze gids geven om je te helpen bij het opstellen van een effectieve motivatiebrief.

Stap 1: Beginnen

Voordat je begint met het schrijven van je motivatiebrief, is het belangrijk om enkele punten op een rijtje te zetten. Denk na over de specifieke functie waarvoor je solliciteert en welke vaardigheden en ervaring je kunt bieden. Ook is het handig om te onderzoeken welke informatie de werkgever van je verwacht.

Stap 2: Informatie verzamelen

Een goede motivatiebrief bevat relevante informatie die de werkgever overtuigt dat jij de juiste kandidaat bent voor de baan. Verzamel daarom informatie over je relevante werkervaring, opleiding, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen die verband houden met de functie.

Stap 3: Effectieve structuur

Een duidelijke structuur is belangrijk voor een motivatiebrief. Begin met een vriendelijke en professionele aanhef, gevolgd door een inleiding waarin je je interesse in de functie en het bedrijf uitdrukt. Vervolgens kun je jezelf presenteren en je kwalificaties benadrukken. Eindig met een sterke afsluiting waarin je interesse toont in een persoonlijk gesprek.

Stap 4: Schrijfstijl en toon

Bij het schrijven van een motivatiebrief is het belangrijk om een professionele en positieve toon te behouden. Vermijd formeel taalgebruik en gebruik duidelijke, beknopte zinnen. Wees specifiek en benadruk je prestaties en motivatie.

“De sleutel tot een effectieve motivatiebrief is het laten zien van je motivatie, vaardigheden en relevante ervaring.”

Stap 5: Het belang van aanpassing

Elke motivatiebrief moet worden aangepast aan de specifieke functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Pas de inhoud, toon en structuur aan om te laten zien dat je de tijd hebt genomen om jezelf te verdiepen in het bedrijf en de functie.

 • Gebruik deze stapsgewijze gids bij het opstellen van je motivatiebrief om ervoor te zorgen dat je de juiste informatie opneemt en een professioneel document creëert.
 • Zorg ervoor dat je je motivatiebrief grondig controleert op eventuele grammaticale of spellingsfouten.
 • Voeg een persoonlijke touch toe aan je motivatiebrief door specifieke voorbeelden en prestaties te noemen die relevant zijn voor de functie.

Met deze gids ben je goed op weg om een overtuigende motivatiebrief te schrijven die werkgevers zal imponeren. Volg de stappen, wees authentiek en laat je motivatie stralen.

Afsluitende gedachten

Als we terugkijken op wat er absoluut in je motivatiebrief moet staan, kunnen we concluderen dat het van vitaal belang is om een sterke eerste indruk op werkgevers te maken. Een effectieve motivatiebrief kan het verschil maken tussen het krijgen van een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek of het achterblijven zonder reactie.

Om indruk te maken, is het belangrijk om de juiste inhoud en structuur te hanteren. Zorg ervoor dat je jouw persoonlijke motivatie duidelijk en overtuigend presenteert, waarbij je laat zien waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Daarnaast moet je je kwalificaties en relevante ervaring benadrukken, zodat werkgevers kunnen zien dat je de vaardigheden hebt die ze zoeken.

Verder is het essentieel om een professionele en verzorgde schrijfstijl te hanteren. Let op je grammatica, spelling en interpunctie. Zorg ervoor dat je brief gemakkelijk leesbaar is en een goede structuur heeft, met duidelijke alinea’s en tussenkopjes.

Onthoud dat het doel van je motivatiebrief is om jezelf te presenteren als de ideale kandidaat voor de functie. Wees authentiek, enthousiast en toon je persoonlijkheid. Met de juiste inhoud en structuur kun je een indrukwekkende motivatiebrief creëren die werkgevers zeker zal overtuigen!

FAQ

Wat moet er absoluut in een motivatiebrief staan?

In een motivatiebrief moet je jezelf introduceren, je motivatie voor de functie uitleggen, relevante ervaring en kwalificaties benadrukken, en aangeven waarom je geschikt bent voor de baan.

Welke tips zijn handig bij het opstellen van een motivatiebrief?

Enkele handige tips voor het opstellen van een motivatiebrief zijn onder andere het zorgen voor een goede structuur, het personaliseren van de brief voor elke specifieke functie, het benadrukken van je unieke vaardigheden en het vermijden van clichés.

Wat is de typische structuur van een motivatiebrief?

Een motivatiebrief bestaat typisch uit een introductie, een alinea waarin je je motivatie uitlegt, een alinea over je relevante ervaring en kwalificaties, een alinea over je persoonlijke vaardigheden en een afsluitende alinea.

Welke inhoud moet ik in mijn motivatiebrief opnemen?

In je motivatiebrief moet je je persoonlijke motivatie voor de functie, je relevante werkervaring en opleiding, je specifieke vaardigheden en waarom je denkt dat je een goede aanvulling zou zijn voor het bedrijf benadrukken.

Kun je een voorbeeld van een motivatiebrief geven?

Natuurlijk! Hier is een voorbeeld van een motivatiebrief: [Voeg voorbeeld motivatiebrief in]

Welke schrijftips zijn handig bij het opstellen van een motivatiebrief?

Enkele handige schrijftips voor het opstellen van een motivatiebrief zijn het gebruik van een professionele toon, het vermijden van grammaticafouten, het kort en bondig houden van de brief, en het bewijs lezen voordat je hem verstuurt.

Wat zijn enkele belangrijke do’s and don’ts bij het schrijven van een motivatiebrief?

Enkele belangrijke do’s zijn het benadrukken van je prestaties en sterke punten, het tonen van enthousiasme en het aanpassen van de brief aan de specifieke functie. Enkele don’ts zijn het kopiëren van standaard sjablonen, het noemen van negatieve informatie en het verzenden van een onvolledige brief.

Hoe stel ik een motivatiebrief op?

Om een motivatiebrief op te stellen, begin je met een introductie, gevolgd door een alinea over je motivatie, een alinea over je ervaring en kwalificaties, een alinea over je vaardigheden en een afsluitende alinea om je interesse in de functie te herhalen en contactgegevens achter te laten.

Heb je nog afsluitende gedachten over wat er in een motivatiebrief moet staan?

Een sterke motivatiebrief moet de werkgever overtuigen van je geschiktheid voor de functie en je passie voor het werk. Zorg ervoor dat je jezelf authentiek presenteert, je brief persoonlijk maakt en dat je alle benodigde informatie opneemt om een goede eerste indruk te maken.

Deel dit artikel op je socials