Kunst en Schoonheid bij Het Design Museum Gent!

Het Design Museum Gent

Inhoudsopgave artikel

Ben je op zoek naar een unieke culturele ervaring in Gent? Dan is Het Design Museum Gent de plek voor jou. Dit museum is gewijd aan design en biedt een breed scala aan tentoonstellingen, collecties en evenementen die de diversiteit en evolutie van dit kunstgenre laten zien.

Het Design Museum Gent is gevestigd in een prachtig historisch gebouw in het centrum van de stad en is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in design en kunst. Het museum heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijke speler in de wereld van design in Gent.

Belangrijkste Punten:

 • Het Design Museum Gent is een uniek museum in Gent dat gewijd is aan design.
 • Het museum biedt een breed scala aan tentoonstellingen, collecties en evenementen.
 • Het Design Museum Gent is gevestigd in een prachtig historisch gebouw in het centrum van de stad.
 • Het museum heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijke speler in de wereld van design in Gent.
 • Een bezoek aan Het Design Museum Gent is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in design en kunst.

Een Rijke Geschiedenis van Design in Gent

Het Design Museum Gent heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1890. Het museum begon als een verzameling decoratieve kunst en industriële voorwerpen en groeide uit tot een belangrijk instituut voor design in Gent.

Door de jaren heen heeft Het Design Museum Gent een belangrijke rol gespeeld in het promoten van design en het bevorderen van artistieke innovatie. Het museum heeft vele spraakmakende tentoonstellingen georganiseerd en heeft een uitgebreide collectie van meer dan 20.000 objecten, die de geschiedenis van design in Gent en daarbuiten weerspiegelen.

Het museum heeft een sterke focus op Belgisch design en een grote collectie van ontwerpen van Henry van de Velde, een van de belangrijkste Belgische ontwerpers van de 20e eeuw. Het museum toont ook design stukken uit andere landen en periodes, waardoor bezoekers een internationaal perspectief op design krijgen.

Een Beschrijving van enkele Stukken uit de Collectie

Object Beschrijving
Boekenkast van Victor Horta Een van de meest iconische stukken uit de collectie, ontworpen door de Belgische architect Victor Horta. Het is een prachtig voorbeeld van de art-nouveaustijl, die zo kenmerkend is voor het werk van Horta.
Stoel van Maarten Van Severen Ontworpen door de Gentse ontwerper Maarten Van Severen, deze stoel is een minimalistisch meesterwerk. Het is gemaakt van aluminium en heeft een eenvoudige, elegante vorm die perfect past in een modern interieur.
‘Plooi’ schaal van Ann Demeulemeester Dit is een van de vele ontwerpen van de Belgische modeontwerpster Ann Demeulemeester, die niet alleen kleding ontwerpt maar ook objecten en accessoires. De schaal is gemaakt van geplooid papier en heeft een organische vorm die doet denken aan een bloem.

Het Design Museum Gent is een belangrijk onderdeel van de designgeschiedenis van Gent en draagt bij aan de erkenning van Gent als een creatieve stad. Het museum blijft nieuwe ontwikkelingen en trends in design volgen en gaat mee met de tijd, waardoor het een must-see bestemming blijft voor alle bezoekers met interesse in design.

Prachtige Tentoonstellingen en Collecties

Bij Het Design Museum Gent kunt u genieten van een breed scala aan tentoonstellingen en collecties die de diversiteit en evolutie van design laten zien. Het museum heeft een uitgebreide collectie, met stukken uit verschillende tijdperken en stijlen. Van middeleeuwse kunst tot hedendaagse designobjecten, er is voor ieder wat wils.

De tentoonstellingen bij Het Design Museum Gent zijn altijd boeiend en doen beroep op de zintuigen en verbeeldingskracht. U kunt er de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van design ontdekken, maar ook de geschiedenis van design verkennen. De tentoonstellingen variëren van conceptuele installaties tot dynamische presentaties van bekende kunstenaars, waaronder Hella Jongerius en Maarten Baas.

Hedendaagse Design Tentoonstellingen

De hedendaagse design tentoonstellingen van Het Design Museum Gent zijn altijd erg populair. Bezoekers kunnen de werken van opkomende en gevestigde ontwerpers van dichtbij bekijken en zo inzicht krijgen in de nieuwste trends en ontwikkelingen in de designwereld. Een van de meest recente tentoonstellingen was “De Wonderkamer van het Vlaamse Design”, die een overzicht gaf van de beste ontwerpen uit de regio.

Design Collectie Gent

Een van de hoogtepunten van Het Design Museum Gent is de indrukwekkende designcollectie. De collectie omvat een breed scala aan objecten, waaronder meubels, keramiek, textiel en glaswerk. Het museum bezit ook een uitgebreide verzameling art nouveau en art deco stukken.

Een bijzonder kenmerk van de collectie is de nadruk op Belgisch design. Het Design Museum Gent is trots op zijn collectie van Belgische ontwerpers, waaronder Henry Van de Velde, Emile Gallé en Victor Horta.

tentoonstelling design Gent

Inspirerende Evenementen bij Het Design Museum Gent

Naast de reguliere tentoonstellingen biedt Het Design Museum Gent ook een diversiteit aan inspirerende evenementen. Het museum organiseert enkele van de meest opwindende evenementen in de stad, van lezingen tot workshops en designmarkten. Bekijk hieronder enkele van de meest populaire evenementen bij Het Design Museum Gent.

Lezingen

Het Design Museum Gent organiseert regelmatig lezingen door en voor experts in de designwereld. Deze lezingen zijn bedoeld om bezoekers te inspireren en om hun kennis van design te vergroten. Enkele van de recente lezingen bij Het Design Museum Gent zijn:

Datum Spreker Onderwerp
20 februari 2021 Jan Boelen “Ontwerpen voor de toekomst”
1 maart 2021 Winy Maas “Ontwerpen voor de stad van de toekomst”
15 maart 2021 Jana Crepon “Duurzame mode”

Workshops

Naast de lezingen organiseert het museum ook workshops waar bezoekers hands-on ervaringen met design kunnen opdoen. Enkele van de recente workshops bij Het Design Museum Gent zijn:

 • 3D-printing workshop – leer hoe je je eigen ontwerpen kunt 3D-printen
 • Ontwerp een lamp workshop – leer hoe je een lamp kunt ontwerpen en maken van gerecyclede materialen
 • Grafisch ontwerp workshop – leer de basisprincipes van grafisch ontwerp en ontwerp je eigen poster

Designmarkten

Het Design Museum Gent organiseert ook regelmatig designmarkten waar bezoekers designerproducten kunnen kopen en ontmoetingen met ontwerpers kunnen hebben. Enkele van de recente designmarkten bij Het Design Museum Gent zijn:

 • Lokale designersmarkt – koop unieke en handgemaakte producten van lokale ontwerpers
 • Designboekenmarkt – ontdek de nieuwste designboeken en ontmoet auteurs en uitgevers
 • Designcadeaumarkt – vind het perfecte cadeau voor designliefhebbers

Bezoek het evenementenoverzicht op de website van Het Design Museum Gent voor een volledig overzicht van alle aankomende evenementen.

Het Design Museum Gent en de Hedendaagse Kunstscene

Het Design Museum Gent is niet alleen een toonaangevend museum voor design, maar speelt ook een belangrijke rol in de hedendaagse kunstscene van Gent. Het museum heeft een sterke betrokkenheid bij de lokale kunstgemeenschap en heeft een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van nieuwe trends en artistieke vormen.

Met regelmatig wisselende tentoonstellingen en evenementen biedt Het Design Museum Gent een platform voor zowel opkomende als gevestigde kunstenaars om hun werk te tonen. Het museum heeft bijvoorbeeld samengewerkt met de gerenommeerde Gentse graffiti-artiesten uit de WASCO-groep, die hun werk hebben geëxposeerd in het museum.

Een van de meest opmerkelijke samenwerkingen van Het Design Museum Gent met de lokale kunstscene was de tentoonstelling ‘After The Crash’, waarin werken van hedendaagse kunstenaars werden getoond die waren geïnspireerd op de financiële crisis van 2008. De tentoonstelling trok grote belangstelling en werd geprezen om zijn relevantie en kwaliteit.

Daarnaast heeft Het Design Museum Gent ook een sterke betrokkenheid bij de kunstopleidingen in Gent, en organiseert het museum regelmatig evenementen en lezingen voor studenten en docenten. Zo wordt er bijvoorbeeld elk jaar een ontwerpwedstrijd georganiseerd voor studenten van de KASK School of Arts.

hedendaagse kunst Gent

“Het Design Museum Gent is een onmisbare speler in de Gentse kunstscene. Door zijn sterke betrokkenheid bij de lokale gemeenschap en zijn focus op vernieuwing en experiment, heeft het museum een belangrijke bijdrage geleverd aan het verrijken van de culturele scene van de stad.”

Het Design Museum Gent en andere Musea in Gent

Gent staat bekend om zijn rijke culturele geschiedenis en de stad heeft dan ook een aantal indrukwekkende musea. Naast Het Design Museum Gent zijn er nog vele andere musea die het ontdekken waard zijn.

Museum Collecties Openingstijden Toegangsprijzen
Museum voor Schone Kunsten Gent Werken van Vlaamse meesters en moderne kunst Dinsdag tot zondag: 10:00 – 18:00 Volwassenen: €12,00 / Kinderen onder 18 jaar: gratis
STAM De geschiedenis van Gent en zijn inwoners Dinsdag tot zondag: 10:00 – 18:00 Volwassenen: €8,00 / Kinderen onder 18 jaar: gratis
Huis van Alijn De Vlaamse cultuur en tradities Dinsdag tot zondag: 10:00 – 18:00 Volwassenen: €8,00 / Kinderen onder 18 jaar: gratis

Er zijn nog veel meer musea in Gent die een bezoek waard zijn, elk met hun eigen unieke collecties en verhalen. Het Design Museum Gent speelt echter een bijzondere rol in de culturele scene van de stad, met zijn focus op hedendaags design en innovatie.

Als u het Design Museum Gent gaat bezoeken, kunt u ook overwegen om een aantal van de andere musea in de stad te verkennen. Een combinatiebezoek kan een geweldige manier zijn om uw kennis van de geschiedenis en cultuur van Gent te verdiepen.

Plan uw Bezoek aan Het Design Museum Gent

Bent u geïnteresseerd in design en kunst? Dan is Het Design Museum Gent een must-visit bestemming voor u. Hier zijn enkele handige tips om uw bezoek te plannen:

Openingstijden en Toegangsprijzen

Het Design Museum Gent is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs bedraagt €10, met korting voor studenten en ouderen. Kinderen jonger dan 18 jaar krijgen gratis toegang. Houd er rekening mee dat de toegangsprijzen en -tijden kunnen variëren tijdens speciale evenementen en tentoonstellingen.

Speciale Evenementen

Het Design Museum Gent organiseert regelmatig speciale evenementen, zoals lezingen, workshops en rondleidingen. Raadpleeg de website van het museum voor een actueel overzicht van alle evenementen en om uw plaats te reserveren.

Bereikbaarheid

Het Design Museum Gent ligt in het hart van Gent en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het treinstation van Gent Sint-Pieters ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het museum. Bus- en tramlijnen stoppen ook vlakbij het museum. Er zijn ook parkeerplaatsen beschikbaar in de buurt van het museum.

Adresgegevens

Het Design Museum Gent is gevestigd aan Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent. Voor meer informatie, bezoek de officiële website van Het Design Museum Gent.

Plan uw bezoek vandaag nog en ontdek de prachtige wereld van design en kunst bij Het Design Museum Gent, hét Gentse design museum.

FAQ

Wat zijn de openingstijden van Het Design Museum Gent?

Het Design Museum Gent is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Wat zijn de toegangsprijzen voor Het Design Museum Gent?

De toegangsprijs voor volwassenen is €10,-. Studenten en senioren betalen €8,-. Kinderen onder de 18 jaar hebben gratis toegang.

Zijn er speciale evenementen bij Het Design Museum Gent?

Ja, Het Design Museum Gent organiseert regelmatig speciale evenementen, zoals lezingen, workshops en designmarkten. Bekijk de website voor de meest recente evenementenkalender.

Heeft Het Design Museum Gent parkeergelegenheid?

Nee, Het Design Museum Gent heeft geen eigen parkeergelegenheid. Er zijn echter verschillende parkeermogelijkheden in de buurt van het museum.

Is Het Design Museum Gent rolstoeltoegankelijk?

Ja, Het Design Museum Gent is rolstoeltoegankelijk. Er is een lift aanwezig en er zijn aangepaste toiletten beschikbaar.

Kan ik foto’s maken in Het Design Museum Gent?

Ja, het is toegestaan om foto’s te maken in Het Design Museum Gent, tenzij anders aangegeven bij specifieke tentoonstellingen.

Kan ik eten en drinken kopen in Het Design Museum Gent?

Ja, Het Design Museum Gent heeft een café waar u eten en drinken kunt kopen. Daarnaast zijn er ook verschillende eetgelegenheden in de buurt van het museum.

Is er een museumwinkel in Het Design Museum Gent?

Ja, Het Design Museum Gent heeft een museumwinkel waar u designgerelateerde items kunt kopen, zoals boeken, posters en souvenirs.

Deel dit artikel op je socials