Heerlijk Recept voor Chicon au Gratin (Chicon au gratin recept)

Chicon au gratin

Inhoudsopgave artikel

Op zoek naar een gemakkelijk recept voor Chicon au gratin? Met dit recept maak je de lekkerste witlof gratin, een hartverwarmend gerecht dat perfect is voor koude winterdagen. Chicon au gratin is een traditioneel gerecht uit Brussel en wordt gemaakt door witlof te combineren met kaas en ham. Het wordt vervolgens in de oven gebakken tot een smeuïge en smaakvolle ovenschotel. Dit gerecht is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens gemakkelijk te maken, zelfs als je geen ervaren kok bent.

Met slechts een paar ingrediënten kan je dit heerlijke gerecht op tafel zetten. Ontdek hoe je Chicon au gratin maakt met dit recept en geniet van de smaak van Brusselse traditie.

Takeaways

 • Chicon au gratin is een heerlijk gerecht uit Brussel, gemaakt van witlof, kaas en ham.
 • Dit recept is gemakkelijk te maken en perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
 • Experimenteer met verschillende kaassoorten of voeg extra groenten toe om variaties op dit klassieke recept te ontdekken.
 • Volg de stap-voor-stap instructies voor de perfecte Chicon au gratin en serveer het als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.
 • Geniet van de smaak van Brusselse traditie met dit heerlijke en gemakkelijke recept voor Chicon au gratin.

Wat is Chicon au gratin? (Chicon au gratin)

Chicon au gratin, ook bekend als gegratineerde witlof of oven baked endives, is een overheerlijk gerecht waarbij witlof wordt gecombineerd met kaas en ham. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Brussel en is inmiddels wereldwijd bekend vanwege de rijke smaak en eenvoudige bereiding.

Het woord “chicon” betekent witlof in het Frans, wat het belangrijkste ingrediënt is voor dit gerecht. De witlof wordt in de oven gebakken tot een smeuïge en smaakvolle gratin van witlof. De toevoeging van kaas en ham geeft dit gerecht een extra smaakdimensie.

De smaakvolle combinatie van witlof, kaas en ham maakt Chicon au gratin tot een favoriet gerecht voor zowel de lunch als het diner. Het is een comfortfood waar je van kunt genieten op een koude winterdag, maar ook perfect voor een zomerse lunch.

De naam “oven baked endives” wordt vooral gebruikt in Engelssprekende landen. In het Nederlands is “gratin van witlof” of “gegratineerde witlof” meer gangbaar.

Hoe maak je Chicon au gratin?

Check onze volgende sectie voor het heerlijke en eenvoudige Chicon au gratin recept!

De Brusselse traditie van Chicon au gratin (Chicon au gratin)

Chicon au gratin, ook wel bekend als witlof ovenschotel, vormt een belangrijk onderdeel van de Brusselse culinaire traditie. Het gerecht is ontstaan in de jaren 40, toen witlof werd gecombineerd met kaas en ham om een hartige en smaakvolle ovenschotel te maken. Sindsdien is het uitgegroeid tot een onmisbaar gerecht op vele Brusselse menu’s.

De Brusselse traditie van Chicon au gratin wordt gekenmerkt door het gebruik van verse en kwalitatief hoogstaande ingrediënten, zoals de witlof die wordt geteeld in de nabijgelegen regio’s van Brussel. De kaas en ham die worden gebruikt, worden zorgvuldig geselecteerd om de smaak van het gerecht te versterken.

Chicon au gratin op tafel

Chicon au gratin is niet alleen een heerlijk gerecht, maar ook een sociale gebeurtenis. Het wordt vaak geserveerd bij familiebijeenkomsten en feestelijke gelegenheden, waarbij iedereen kan genieten van deze klassieke witlof ovenschotel. Door de rijke smaak en de traditie die eraan verbonden is, is Chicon au gratin een gerecht dat Brusselaars trots maakt.

Bij het bereiden van Chicon au gratin wordt vaak gebruik gemaakt van een ovenschotel die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het zorgt niet alleen voor een smaakvolle ovenschotel, maar ook voor een nostalgisch gevoel van verbondenheid met het verleden en met de Brusselse traditie.

Brusselse traditie van Chicon au gratin

“Chicon au gratin – een hartige en smaakvolle ovenschotel die de Brusselse culinaire traditie belichaamt”

Ingrediënten voor Chicon au gratin (Chicon au gratin recept)

Voor het maken van deze heerlijke witlof ovenschotel heb je de volgende ingrediënten nodig:

Ingrediënt Hoeveelheid
Verse witlof 6 stuks
Ham 6 plakken
Kaas 200 gram
Bloem 30 gram
Boter 30 gram
Melk 500 ml
Zout naar smaak
Peper naar smaak

Dit makkelijke recept voor Chicon au gratin is perfect voor een heerlijke maaltijd thuis. De combinatie van witlof met kaas en ham zorgt voor een smaakvol gerecht dat gegarandeerd in de smaak valt!

witlof met kaas en ham

Als je geen fan bent van ham, kun je het vervangen door kip of zelfs gehakt. Experimenteer gerust met verschillende ingrediënten om te ontdekken wat het beste bij jouw smaak past. Dit gemakkelijke recept voor Chicon au gratin is de perfecte manier om witlof op een heerlijke manier te bereiden.

Stap-voor-stap bereiding van Chicon au gratin

Met dit eenvoudige recept maak je gemakkelijk de heerlijke en traditionele Chicon au gratin. Volg deze stap-voor-stap instructies om de lekkerste witlof gratin te bereiden.

Benodigde ingrediënten:

 • 6 stronken witlof
 • 6 plakken ham
 • 200 gram geraspte kaas, zoals Emmentaler of Gruyère
 • 50 gram boter
 • 50 gram bloem
 • 500 ml melk
 • Peper en zout naar smaak

Stappen:

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 2. Halveer de witlofstronken in de lengte en kook ze in water met zout gedurende 10 minuten.
 3. Wikkel elke witlofhelft in een plak ham en leg ze in een ovenschaal.
 4. Maak de kaassaus door de boter in een pan te smelten en de bloem toe te voegen. Roer tot een gladde massa ontstaat.
 5. Voeg geleidelijk de melk toe en blijf roeren tot de saus dikker wordt.
 6. Voeg de geraspte kaas toe en breng op smaak met peper en zout.
 7. Schenk de kaassaus over de witlof en ham in de ovenschaal.
 8. Plaats de ovenschaal in de oven en bak gedurende 20-25 minuten, of tot de Chicon au gratin goudbruin is.

En dat is het! Nu kun je genieten van de heerlijke Chicon au gratin, een gemakkelijk recept voor een smaakvolle witlof ovenschotel. Bon appétit!

Tips voor het perfecte Chicon au gratin (Chicon au gratin)

Met deze handige tips maak je de meest smeuïge witlof gratin of witlof ovenschotel:

 1. Gebruik goede kaas: Kies voor een goede kwaliteit kaas die goed smelt en zorgt voor een romige textuur van de gratin.
 2. Schep de saus goed om: Roer de saus regelmatig door de witlof heen, zo zorg je ervoor dat de smaak gelijkmatig verdeeld is.
 3. Bak in de juiste oven: Zet de oven op de juiste temperatuur en bak de gratin niet te lang, anders kan hij uitdrogen.
 4. Eet meteen op: De smaak van de gratin is het lekkerst als hij direct uit de oven komt. Laat de gratin niet te lang staan, anders kan hij waterig worden.

Door deze tips toe te passen, weet je zeker dat je een heerlijke Chicon au gratin op tafel zet!

Variaties op Chicon au gratin

Hoewel het klassieke recept voor Chicon au gratin al heerlijk is, kun je altijd nieuwe smaakcombinaties proberen. Hier zijn enkele variaties die je kunt uitproberen:

 1. Voeg extra groenten toe: Probeer wat extra groenten toe te voegen aan je Chicon au gratin ovenschotel. Snijd bijvoorbeeld wat champignons of paprika in kleine stukjes en voeg ze toe aan het recept voor een extra gezonde en smaakvolle maaltijd.
 2. Experimenteer met verschillende kaassoorten: In het klassieke recept wordt meestal Gruyère gebruikt, maar je kunt ook andere kaassoorten uitproberen. Probeer bijvoorbeeld eens Parmezaanse kaas of een pittige kaas voor een extra smaakdimensie.
 3. Maak het vegetarisch: Als je liever geen ham in je gerecht wilt, kun je deze gewoon weglaten. Voeg in plaats daarvan wat extra kaas of groenten toe om het gerecht nog steeds smaakvol te maken.
 4. Varieer met kruiden: Voeg wat extra smaak toe aan je Chicon au gratin door verschillende kruiden te gebruiken. Probeer bijvoorbeeld eens tijm, oregano of rozemarijn voor een extra smaakdimensie.

Probeer deze variaties op het klassieke Chicon au gratin recept en ontdek nieuwe smaakcombinaties. Wees creatief en geniet van een heerlijke maaltijd!

Serveertips voor Chicon au gratin (Chicon au gratin recept)

Chicon au gratin is een heerlijk gerecht dat op verschillende manieren geserveerd kan worden om de smaakervaring te verbeteren. Hier zijn enkele serveertips voor jouw witlof met kaas en ham:

Serveer met een frisse salade

Omdat Chicon au gratin een tamelijk zwaar gerecht is, is het heerlijk om het te combineren met een frisse salade. Een simpele salade van gemengde groenten en een lichte dressing brengt de smaken in evenwicht en biedt een welkome afwisseling.

Gebruik als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd

Chicon au gratin is ook een perfect gerecht om te serveren als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd. Of het nu een kerst- of nieuwjaarsfeest is, of een zomerbarbecue, deze heerlijke witlof ovenschotel kan altijd dienen als smakelijke aanvulling op het menu.

Experimenteer met verschillende kaassoorten

Om de smaak van jouw Chicon au gratin nog verder te verbeteren, kun je experimenteren met verschillende soorten kaas. Probeer bijvoorbeeld eens een combinatie van emmentaler en gruyère kaas, of voeg wat extra Parmezaanse kaas toe voor extra pit.

Met deze serveertips kun je jouw Chicon au gratin gerecht naar een hoger niveau tillen en ervan genieten met familie en vrienden.

FAQ

Wat is Chicon au gratin? (Chicon au gratin)

Chicon au gratin, ook bekend als gegratineerde witlof of oven baked endives, is een heerlijk gerecht waarbij witlof wordt gecombineerd met kaas en ham. Het wordt in de oven gebakken tot een smeuïge en smaakvolle gratin van witlof.

Wat is de Brusselse traditie van Chicon au gratin? (Chicon au gratin)

Chicon au gratin is een gerecht dat diep geworteld is in de Brusselse culinaire traditie. De combinatie van witlof, kaas en ham in een ovenschotel zorgt voor een smaakexplosie die al generaties lang wordt doorgegeven.

Wat zijn de ingrediënten voor Chicon au gratin? (Chicon au gratin recept)

Om Chicon au gratin te maken, heb je slechts een paar ingrediënten nodig. Denk aan verse witlof, kaas, ham en een romige saus. Dit makkelijke recept is ideaal voor een heerlijke maaltijd thuis.

Hoe bereid je Chicon au gratin stap voor stap? (Chicon au gratin recept)

Volg deze stap-voor-stap instructies om Chicon au gratin te bereiden. Van het voorbereiden van de witlof tot het gratineren in de oven, dit recept is eenvoudig te volgen en leidt tot een heerlijke maaltijd.

Heb je tips voor het perfecte Chicon au gratin? (Chicon au gratin)

Hier zijn enkele handige tips om de perfecte Chicon au gratin te maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van een goede kaas voor een smeuïge witlof gratin en let op de juiste oveninstellingen om een heerlijke witlof ovenschotel te krijgen.

Welke variaties kun je maken op Chicon au gratin? (Chicon au gratin recept)

Ontdek verschillende variaties op het klassieke Chicon au gratin recept. Voeg bijvoorbeeld wat extra groenten toe of experimenteer met verschillende kaassoorten. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van nieuwe smaakcombinaties.

Wat zijn serveertips voor Chicon au gratin? (Chicon au gratin recept)

Hier zijn enkele serveertips om je Chicon au gratin gerecht compleet te maken. Serveer het bijvoorbeeld met een frisse salade of als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd. Geniet van de smaak van Brusselse traditie!

Deel dit artikel op je socials