gordijnen voeren hoe doe je dat

gordijnen voeren hoe doe je dat

Inhoudsopgave artikel

In dit eerste deel van onze praktische gids gaan we je stap voor stap uitleggen hoe je gordijnen kunt voeren. Ben je benieuwd naar het proces en wil je jouw gordijnen extra isolerend en verduisterend maken? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Het voeren van gordijnen is een belangrijke techniek om warmteverlies in je ruimte te verminderen en energiekosten te verlagen. Bovendien bieden gevoerde gordijnen extra verduistering, wat perfect is voor slaapkamers of ruimtes waar je totale duisternis wilt creëren.

Lees verder om te ontdekken waarom gordijnen voeren zinvol is en hoe je dit kunt aanpakken.

Waarom gordijnen voeren?

Voordat we ingaan op de techniek van het voeren van gordijnen, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit zinvol kan zijn. Gevoerde gordijnen kunnen helpen bij het isoleren van je ruimte, waardoor warmteverlies wordt verminderd en energiekosten worden verlaagd. Daarnaast bieden gevoerde gordijnen extra verduistering, wat vooral prettig is voor slaapkamers of ruimtes waar je totale duisternis nodig hebt.

Door gordijnen te voeren, creëer je een extra isolerende laag tussen het raam en de kamer. Dit helpt om ongewenste koude lucht buiten te houden tijdens de wintermaanden en om de koelere lucht binnen te houden tijdens de zomermaanden. Hierdoor hoeft je verwarming of airconditioning minder hard te werken, wat resulteert in lagere energiekosten en een verminderde ecologische impact.

Gevoerde gordijnen bieden ook voordelen op het gebied van geluidsisolatie. De extra voering absorbeert geluidsgolven, waardoor het geluid van buitenaf wordt verminderd. Dit kan vooral nuttig zijn als je in een drukke straat woont of in een gebied met veel omgevingsgeluid.

Daarnaast bieden gevoerde gordijnen ook extra verduistering. De voering blokkeert het licht dat door de gewone gordijnen heen kan dringen, waardoor je een donkere en rustige slaapkamer kunt creëren, zelfs als het buiten al licht is. Dit is vooral handig voor mensen die nachtdiensten draaien, voor baby’s en jonge kinderen die overdag slapen, of voor degenen die gewoon genieten van totale duisternis tijdens het slapen.

Of je nu wilt besparen op energiekosten, geluidsoverlast wilt verminderen of een donkere slaapkamer wilt creëren, het voeren van gordijnen is een praktische oplossing. Het biedt meerdere voordelen, waaronder isolatie en verduistering. In de volgende sectie zullen we je laten zien hoe je gordijnen kunt voeren en welke materialen je nodig hebt.

gevoerde gordijnen

Benodigdheden en stappen voor het voeren van gordijnen

Nu je begrijpt waarom je gordijnen zou willen voeren, gaan we over naar de benodigde materialen en de stappen om dit te doen. Door het toevoegen van een voering aan je gordijnen maak je ze extra isolerend en verduisterend. Hieronder vind je een overzicht van de benodigdheden en de stappen die je moet volgen om met succes gevoerde gordijnen te creëren.

Benodigdheden

Voordat je begint met het voeren van je gordijnen, zorg ervoor dat je de volgende materialen bij de hand hebt:

 • Gordijnen
 • Voeringstof
 • Naaimachine of naald en draad
 • Schaar
 • Meetlint
 • Spelden
 • Strijkijzer
 • Strijkplank

Stappen

 1. Begin met het meten van de gordijnen en de voeringstof. Zorg ervoor dat de voeringstof iets korter is dan de gordijnen, zodat deze niet zichtbaar is aan de onderkant.
 2. Knip de voeringstof op maat en leg deze op de verkeerde kant van de gordijnen.
 3. Speld de voering vast aan de gordijnen, zodat deze op zijn plaats blijft tijdens het naaien.
 4. Naai met de naaimachine of met de hand de voeringstof aan de gordijnen. Zorg ervoor dat je een rechte steek gebruikt en dat de steken stevig zijn.
 5. Strijk de voeringstof en gordijnen om eventuele kreukels glad te strijken.
 6. Hang de gevoerde gordijnen op en bewonder het mooie resultaat.

Met deze eenvoudige benodigdheden en stappen kun je gemakkelijk gevoerde gordijnen maken. Volg de tutorial en tips in de volgende sectie om een gedetailleerde gids te krijgen over het aanbrengen van de voering en het bevestigen ervan aan je gordijnen.

voering gordijnen aanbrengen

Tips voor het onderhouden van gevoerde gordijnen

Als je eenmaal gevoerde gordijnen hebt, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Op deze manier zorg je ervoor dat ze lang meegaan en optimaal hun isolerende en verduisterende functie behouden. Hier zijn enkele handige tips en een handleiding voor het onderhouden van je gevoerde gordijnen:

1. Regelmatig stof afnemen: Stof je gevoerde gordijnen regelmatig af om stof en vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een stofzuiger met een zachte borstelopzet. Deze eenvoudige stap helpt om de levensduur van je gordijnen te verlengen.

2. Professionele reiniging: Voor een grondige reiniging van je gevoerde gordijnen is het raadzaam om een professionele stomerij te raadplegen. Zij beschikken over de juiste expertise en apparatuur om je gordijnen grondig te reinigen zonder de voering te beschadigen.

3. Vermijd direct zonlicht: Blootstelling aan direct zonlicht kan de kleuren van je gordijnen doen vervagen en de voering beschadigen. Gebruik indien nodig gordijnvoering met een hoge uv-bescherming om dit probleem te voorkomen.

4. Voorkom vochtproblemen: Zorg ervoor dat je gevoerde gordijnen niet in vochtige omgevingen hangen. Vocht kan schimmelvorming veroorzaken en de voering aantasten. Zorg voor goede ventilatie en vermijd plaatsing in ruimtes met hoge luchtvochtigheid, zoals de badkamer.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je gevoerde gordijnen mooi blijven en hun functie optimaal behouden. Met het juiste onderhoud zul je jarenlang plezier hebben van je gevoerde gordijnen.

FAQ

Hoe voer je gordijnen?

Het voeren van gordijnen kan worden gedaan door een extra laag voeringstof toe te voegen aan de achterkant van de gordijnen. Dit kan de isolerende en verduisterende eigenschappen van de gordijnen verbeteren. Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe je dit kunt doen:

Waarom zou je gordijnen voeren?

Het voeren van gordijnen heeft verschillende voordelen. Ten eerste kan het helpen bij het isoleren van je ruimte, waardoor warmteverlies wordt verminderd en energiekosten worden verlaagd. Ten tweede bieden gevoerde gordijnen extra verduistering, wat vooral handig is voor slaapkamers of ruimtes waar totale duisternis gewenst is.

Wat heb je nodig en welke stappen moet je volgen om gordijnen te voeren?

Om gordijnen te voeren, heb je de volgende benodigdheden nodig:
– Gordijnen
– Voeringstof
– Naald en draad of een naaimachine
– Gordijnhaakjes (optioneel)

Volg deze stappen om je gordijnen te voeren:
1. Meet de afmetingen van je gordijnen en voeringstof en knip de voering op maat.
2. Speld de voeringstof vast aan de achterkant van het gordijn.
3. Naai de voeringstof op zijn plaats met de hand of met een naaimachine.
4. Hang je gevoerde gordijnen op, eventueel met behulp van gordijnhaakjes.

Volg deze tutorial voor een gedetailleerde uitleg met handige tips.

Hoe onderhoud je gevoerde gordijnen?

Om je gevoerde gordijnen goed te onderhouden, volg je deze tips:
– Stofzuig de gordijnen regelmatig om stof en vuil te verwijderen.
– Indien nodig kun je de gordijnen wassen volgens de wasinstructies van de stof.
– Controleer regelmatig de voeringstof op eventuele beschadigingen en repareer deze indien nodig.
– Vermijd direct zonlicht om verkleuring en slijtage te voorkomen.
– Houd huisdieren weg van de gordijnen om schade te voorkomen.

Volg deze handleiding voor meer informatie over het onderhouden van gevoerde gordijnen.

Deel dit artikel op je socials